Blijf voorlezen
We lezen kleuters prentenboeken voor en wie kan zich niet de juf herinneren die Pluk van de Petteflet heeft voorgelezen voor de klas? We luisterden ademloos naar het verhaal....
Kinderen met leesmoeilijkheden verliezen het plezier in lezen omdat het zo moeilijk is om een heel verhaal zelf te lezen. Laat het kind zelf een boek uitkiezen wat het leuk of spannend vindt. Jij als ouder leest het voor. Zo genieten jullie samen van het verhaal en...... stimuleer je de woordenschat van je kind.
Wist je dit?
Kinderen die worden voorgelezen vanaf jonge leeftijd, kunnen later beter begrijpend lezen.
Door met je kind te praten over het verhaal en de mooie tekeningen, leert het kind nieuwe woorden, herkent het de opbouw van een verhaal, leert het zich verplaatsen in de hoofdpersoon en kan het op verschillende manieren voorspellen hoe een verhaal afloopt . Dit zijn belangrijke voorwaarden om later te kunnen begrijpen waar een tekst over gaat.
voorlezen & woordenschat
Voorlezen heeft een positief effect op de taalontwikkeling.
Kinderen die worden voorgelezen hebben een grotere woordenschat dan kinderen die niet worden voorgelezen. De taal in prentenboeken en kinderboeken is veel rijker dan de taal die wordt gesproken in alledaagse gesprekken en in berichtjes op de telefoon.
Samen lezen
voor- koor- door lezen
Misschien heb je er wel van gehoord: voor- koor-door lezen. Maar hoe en waarom doe je dit?
Voor betekent dat je als ouder eerst een deel van de tekst voorleest. Dit kan variëren van een paar regels tot een alinea of een bladzijde.
Koor houdt in dat je samen met je kind hardop hetzelfde stukje tekst nog een keer leest. Rustig aan lezen en als je kind twijfelt, lees je langzaam door. Zo kan je kind het woord herkennen en hardop goed uitspreken.
Bij door leest je kind hetzelfde stukje tekst zelf.
Op deze manier heeft je kind de tekst al een keer gehoord en meegelezen. Woordbeelden worden herkend en goed opgeslagen in het geheugen.
Dit stimuleert de ontwikkeling van het technisch lezen en het zelfvertrouwen.